22-12-07

CROSSCUP brussel zondag

Lebid, Koech en Kiplagat op Iris Lotto CrossCup Brussels
Voor de vijftiende editie van de Iris Lotto CrossCup op zondag 23 december worden alles samen liefst 5.000 deelnemers verwacht. Topaffiche worden de veldlopen bij de mannen en vrouwen seniors waarin Europese en wereldtoppers het tegen elkaar opnemen.
Europees kampioen Lebid is weer van de partij. (foto photonews)
De Iris Lotto CrossCup is een driedaagse die uitmondt op de apotheose van zondag 23 december. Op vrijdag en zaterdag zijn er crossen voor de politie en het bankwezen. Zondag is de hoogdag met in de voormiddag de 5km Miel Puttemans en de 10 km Gaston Roelants. Voor deze laatste wedstrijd schreven nu al 1.600 lopers in. Daarna volgen de crossen voor aangesloten atleten.

Lebid versus Koech

Zoals in het verleden, toen 's werelds grootsten present meldden, komen nu ook echte toppers aan de start. Bij de mannen is er de zevenvoudige Europese kampioen Sergei Lebid uit Oekraïne. Lebid was al zesmaal in Brussel. Hij won eenmaal, werd viermaal tweede en eenmaal vierde. Lebid liet afgelopen zondag zijn meesterschap zien op de EK in Toro.

De grote concurrentie voor de Oekraïner moet onder meer komen van de Keniaan Paul Koech. De beste wereldperformer op de steeple en olympische bronzen medaille op de afstand komt met ambities naar Brussel. Zijn landgenoot Moses Masai, goed voor 26.49.20 op de 10.000 m, de Bahreinse Kenyanen Ali Hassan (Kirui), Khamis (Kipkemboi) en Taher (Kipkirui) worden samen met de Ethiopiër Demma, de Libiër Mabrouk en de Marokkanen Elboumouli en Baday de belangrijkste Afrikaanse tegenstanders.

Onze Belgen deden het globaal genomen voortreffelijk in Toro. Pieter Desmet, vorig jaar vijfde in Brussel, zal die prestatie minstens willen evenaren. Tom Van Hooste, Jesse Stroobants, Hans Janssens, Willem Van Hoof en de andere vaste waarden van de Belgische crosswereld zijn aanwezig. Uit Europa komen naast Lebid, nog sterke concurrenten zoals de Fransen Lariouch en Beloua, de Ier Gary Murray en de Portugees Ribas.

Kiplagat

Bij de vrouwen is het veld zo mogelijk nog sterker bezet. De absolute koningin van de race moet de Nederlandse Keniaanse Lornah Kiplagat worden. Kiplagat, onder meer uittredend wereldkampioene veldlopen, bereidt zich in Brussel voor op de marathon van Dubai. Catherine Kirui uit Kenia en haar landgenoten Yator en Nguria, de Marokkaanse Ouhadou en de Ethiopische Mimi Belete en Etea Bedada worden haar belangrijkste Afrikaanse tegenstanders.

De Franse Julie Coulaud, tweede op de EK-cross in Toro, de Oekraïense Holovchenko, de Duitse Suzanne Ritter, de Hongaarse Aniko Kalovics, de Ierse Britton en de Portugese Rosa zorgen samen met de Belgische top voor het nodige weerwerk. Veerle Dejaeghere en Nathalie De Vos zijn onze hoofdtroeven, maar van het aankomend talent wordt ook veel verwacht
't zal smullen worden Zondag in Brussel...
Ik loop bij de "oudjes" (= Masters), de deelnemers van De Gaston Roelandts 10 K, zal ik nog zien starten... Momenteel ziet het eruit dat het een hard, goed beloopbaar parcours zal zijn, ik zal dus geen lange spikes nodig hebben..
tot zondag voor het verslagje !

08:22 Gepost door VINCE in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Het lijkt wel een heel mooie dagje te worden, hé, have fun!

Gepost door: lorenzo | 23-12-07

Net gemist Ik was op tijd gekomen om naar de wedstrijd van jullie masters te kijken. Moet je gemist hebben. Ik stond net voor de aankomst. Kijk al uit naar je verslag.

Gepost door: Michael | 23-12-07

De commentaren zijn gesloten.